Over Mediadokter 2.0

Een samenvatting van wat er op de leukste en beste Nederlandse weblogs te vinden is. Luister naar de rubriek Mediadokter 2.0 in het radioprogramma Live uit Lloyd op Radio Rijnmond (dinsdag tussen 14.30 en 15.00 uur).

3 december 2008

Sinterklaasgedichten schrijven: 5 snelle tips


Het is bijna 5 december. Daarom 5 snelle tips voor wie de surprise al klaar heeft, maar last heeft van uitstelgedrag als het gaat om het schrijven van het bijbehorende gedicht.


1. Begin nooit meteen met schrijven van het gedicht, maar noteer eerst wat gedachten en trefwoorden die je in het gedicht wilt gaan verwerken. Denk aan positieve en negatieve eigenschappen van de betrokkene, een leuke anekdote of waarom het bijbehorende cadeau zo goed bij de persoon past. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een mindmap.


2. Kies een rijmschema voor de eindrijm, zoals AABB (steeds twee zinnen na elkaar die rijmen) of ABAB (zinnen 1 en 3 rijmen, net als zinnen 2 en 4). Ook andere rijmvormen maken een tekst leuker, zeker als die wordt voorgelezen. Denk eens aan beginrijm: Sjan shopt vaak voor sjieke chocolade!


3. Gebruik een (online) rijmwoordenboek. Er is ook een rijmwoordenboek voor de iPhone: Rijmhulp. Gebruik ook een woordenboek met synoniemen. Soms rijmt een synoniem voor het woord dat je wilt gebruiken wel of past het mooier in het ‘ritme’ van de tekst. Ook synoniemen kun je online opzoeken.


4. Parodieer! Pak een bestaande tekst (zoals een favoriet Nederlandstalig lied van de betrokkene) en verander die in een geestig gedicht. Je hebt dan houvast bij het schrijven en de herkenning geeft extra effect.


5. Lees de tekst altijd zelf een keer hardop voor. Dan hoor je vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen.


Wat is jouw ultieme tip voor het schrijven van Sinterklaasgedichten?





[Bron: http://lifehacking.nl,
Sinterklaasgedichten schrijven: 5 snelle tips.]

0 reacties: