Over Mediadokter 2.0

Een samenvatting van wat er op de leukste en beste Nederlandse weblogs te vinden is. Luister naar de rubriek Mediadokter 2.0 in het radioprogramma Live uit Lloyd op Radio Rijnmond (dinsdag tussen 14.30 en 15.00 uur).

10 november 2009

I'm Halal, net zoeken naar nette dingen

Zou Google neutraal moeten zijn? Eigenlijk wel, maar Google raakte zo vervuild door spammers, dat er gefilterd moet worden. Er wordt doorlopend aan Google gesleuteld om zo te filteren dat de resultaten lijken op wat je verwacht van een neutrale machine. Maar een echt neutrale zoekmachine is dus een utopie. En wat nou als de zoekmachine filtert op politieke of religieuze termen? Moet kunnen, zegt Plasterk.
I'mHalal.com is een nette zoekmachine voor nette moslims. Even testen. Jammer dat je met Imhalal.com niet kunt linken naar de zoekresultaten. Zoeken op "retecool" geeft als zesde link: "penis". Helder. Zoeken op "abortus", 2e link: Stop abortus. Dat kan duiden op een bevooroordeling van dat standpunt. Een ander heet hangtaboe dan. "Maagd"? Dat geeft een onverwacht kil resultaat. Maagdenvlies dan? Hee, een link naar de PVV. Dat is opmerkelijk, want zoeken op Wilders zou een waarschuwing op moeten leveren. "Wilders" en "geert wilders" moeten we ook nog even proberen dus… klikkerdeklik... Nope, misschien komt het door de druk uit de pers, maar I'mHalal linkt gewoon zonder te mauwen naar het Wilderswikilemma. 
Het gefilter van I'mhalal heeft dus last van de twee klassieke problemen voor de gebruiker: Je kunt niet goed zien hoe bepaalde standpunten worden voorgetrokken boven andere en filteren is nooit waterdicht. Daar had het EO-internet ook al last van. Niets nieuws dus. Next.
[Bron: http://retecool.com,
I'mHalal, net zoeken naar nette dingen.]

0 reacties: