Over Mediadokter 2.0

Een samenvatting van wat er op de leukste en beste Nederlandse weblogs te vinden is. Luister naar de rubriek Mediadokter 2.0 in het radioprogramma Live uit Lloyd op Radio Rijnmond (dinsdag tussen 14.30 en 15.00 uur).

8 maart 2011

Gedrukt tijdschrift en online versie vervuilen evenveel


Het lezen van een papieren tijdschrift heeft geen grotere gevolgen voor het milieu dan het lezen van een online versie. Dit is de uitkomst van een studie van Innventia, uitgevoerd in opdracht van de Zweedse tijdschriftuitgeversorganisatie.

Onderzoek
Er waren bij de organisatie geluiden van de leden binnengekomen dat veel mensen, in het bijzonder adverteerders, vragen hadden over tijdschriften en het milieu. Online-uitgaven zouden milieuvriendelijker zijn dan gedrukte. De organisatie vond het echter te ver gaan om dit zonder meer aan te nemen. Daarom werd besloten dit eens serieus te onderzoeken.

Weinig impact
Het nu gepresenteerde, uitgebreide onderzoek toont aan dat het lezen van een papieren tijdschriften per jaar 1 kilo carbondioxide oplevert, te vergelijken met twee uur tv-kijken of acht kilometer rijden in een auto met lage uitstoot. Maar, zo rekende men uit, dat geldt hetzelfde ook voor digitale tijdschriften. De resultaten bevestigen wat de organisatie al vermoedde, dat zowel het lezen van papier als digitaal weinig impact heeft op het milieu.

Journalistiek
Bij digitaal lezen is het veel meer van belang wat voor soort elektriciteit de lezer gebruikt. Bij papieren tijdschriften zijn weer andere factoren belangrijk, zoals waar het blad is gedrukt en hoe het papier is gemaakt. Wel verrassend is dat het onderzoek aantoonde dat het grootste aandeel in de totale uitstoot bij het maken van tijdschriften, de journalistieke inspanning is met maar liefst 16 pct.
[Bron: Grafisch Weekblad,
GEDRUKT TIJDSCHRIFT EN ONLINE
VERSIE VERVUILEN EVENVEEL - GW - Brancheblad voor de nederlandstalige grafische industrie
.]

0 reacties: