Over Mediadokter 2.0

Een samenvatting van wat er op de leukste en beste Nederlandse weblogs te vinden is. Luister naar de rubriek Mediadokter 2.0 in het radioprogramma Live uit Lloyd op Radio Rijnmond (dinsdag tussen 14.30 en 15.00 uur).

3 december 2008

Sinterklaasgedichten schrijven: 5 snelle tips

Gepost door erik op 3 december 2008 - 09:39 0 reacties

Het is bijna 5 december. Daarom 5 snelle tips voor wie de surprise al klaar heeft, maar last heeft van uitstelgedrag als het gaat om het schrijven van het bijbehorende gedicht.


1. Begin nooit meteen met schrijven van het gedicht, maar noteer eerst wat gedachten en trefwoorden die je in het gedicht wilt gaan verwerken. Denk aan positieve en negatieve eigenschappen van de betrokkene, een leuke anekdote of waarom het bijbehorende cadeau zo goed bij de persoon past. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een mindmap.


2. Kies een rijmschema voor de eindrijm, zoals AABB (steeds twee zinnen na elkaar die rijmen) of ABAB (zinnen 1 en 3 rijmen, net als zinnen 2 en 4). Ook andere rijmvormen maken een tekst leuker, zeker als die wordt voorgelezen. Denk eens aan beginrijm: Sjan shopt vaak voor sjieke chocolade!


3. Gebruik een (online) rijmwoordenboek. Er is ook een rijmwoordenboek voor de iPhone: Rijmhulp. Gebruik ook een woordenboek met synoniemen. Soms rijmt een synoniem voor het woord dat je wilt gebruiken wel of past het mooier in het ‘ritme’ van de tekst. Ook synoniemen kun je online opzoeken.


4. Parodieer! Pak een bestaande tekst (zoals een favoriet Nederlandstalig lied van de betrokkene) en verander die in een geestig gedicht. Je hebt dan houvast bij het schrijven en de herkenning geeft extra effect.


5. Lees de tekst altijd zelf een keer hardop voor. Dan hoor je vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen.


Wat is jouw ultieme tip voor het schrijven van Sinterklaasgedichten?





[Bron: http://lifehacking.nl,
Sinterklaasgedichten schrijven: 5 snelle tips.]

Overheid: 'Niemand meer van kastje naar de muur'

Gepost door erik op - 09:39 0 reacties

De Nederlandse overheid wil de dienstverlening voor bedrijven en burgers verbeteren door goed gebruik van ict. "Niemand wordt meer van het kastje naar de muur gestuurd."
[Bron: http://www.webwereld.nl,
Overheid: 'Niemand meer van kastje naar de muur'.]

Fujitsu Will Replace Your Netbook Every 3 Years

Gepost door erik op - 09:38 0 reacties

Fujitsu Siemens is offering a new, $60 program called LifeBook4Life in which they will replace your LifeBook laptop every three years forever.
[Bron: http://www.therawfeed.com/,
Fujitsu Will Replace Your Netbook Every 3 Years.]

Ozzie wil Microsoft transformeren

Gepost door erik op - 09:33 0 reacties

Ozzie wil Microsoft transformeren

Microsoft moet zich omvormen tot een aanbieder van diensten. Aldus Ray Ozzie, opvolger van Bill Gates en Microsoft’s nieuwe chief software architect.
Weliswaar verdient Microsoft nog veel geld aan Windows en Office, het aandeel is stabiel en de buitenwacht begint zich af te vragen in hoeverre Microsoft nog relevant is in het zicht van krachtige spelers als Apple en Google. Op de TechReady Conference van afgelopen zomer ontvouwde Ozzie, de bedenker van Lotus Notes, zijn visie op de toekomst van Microsoft.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Ozzie wil Microsoft transformeren.]

Tweedehands pc's met XP populair

Gepost door erik op - 09:11 0 reacties

Tweedehands pc's zijn gewild, vooral omdat mensen nog een computer willen hebben met Windows XP erop. Gartner waarschuwt echter voor illegale kopieën.
[Bron: http://www.webwereld.nl,
Tweedehands pc's met XP populair.]

Doom 1 game

Gepost door erik op - 09:10 0 reacties

Dit gaat wat worden hoor, want voor het eerst is Doom 1 in een flashformaat gegoten. Kortom, het hele eerste deel van Doom 1 is nu te spelen in je browser. Helaas heeft het geen muziek, maar wel alle geluidseffecten uit de originele doom die je doen glimlachen. De goede oude tijd en zo. De controls: SPACE - fire, R - use door/switch, SHIFT - run, ESCAPE - menu, TAB - map, NUMBER KEYS - change weapon en de pijltjes doen het lopen. Geniet er van en succes!
[Bron: http://www.hersenscheet.com/v2/index/,
Doom 1 game.]

Eerste kerstvirus opgedoken

Gepost door erik op - 09:09 0 reacties

Het is nog ruim drie weken tot Kerst, maar de eerste Kerst-malware van dit jaar is alweer opgedoken. De periode voor en rond de feestdagen is een toptijd voor cybercriminelen.
[Bron: http://techworld.nl,
Eerste kerstvirus opgedoken.]

Nederlandstalige Wikipedia bevat 500.000 artikelen

Gepost door erik op - 09:09 0 reacties

Nederlandstalige Wikipedia bevat 500.000 artikelen

De Nederlandstalige versie van Wikipedia is dit weekend door de magische grens van 500.000 artikelen (500.238) heen gegaan. De online encyclopedie bestaat al sinds
2001 in het Nederlands en is vooral de laatste  jaren hard gegroeid in populariteit.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Nederlandstalige Wikipedia bevat 500.000 artikelen.]

Xs4all's Privacy Matters

Gepost door erik op - 09:07 0 reacties

Xs4all, de vroeger heersende maar de laatste maanden nogal brakke provider die klanten terugzet in snelheid wegens ‘klapperende lijnen’, waarschuwt in een film voor datamining. De film is nogal bombastisch en de vorm gaat rond 7 minuten volstrekt over de top. Maar, met 1 ding zijn we het gloeiend eens: “Privacy gaat niet over het verbergen van zonden. Het heeft te maken met wie er informatie over je heeft en wat ze er mee kunnen doen.” Juist. Op internet zijn voorbeelden te over van mensen die uit eigen vrije wil hun zondes met ons delen. Daar zit het probleem niet. Je internet-, telefoon-, en weetikveelwatproviders, díe hebben wat te verbergen. En daarbij gaat het niet alleen over de bedoelingen van het webwinkels, providers en overheden. Retecool is een paar maanden geleden gehackt. De hackert uploadde een file-browser en leegde onze uploadmap. Bij ons kwam hij niet verder dan dat. Als hij zo’n programma op een bedrijf of ziekenhuis zou loslaten en klant- of patientgegevens, zou kopiëren, dan heeft ie prachtig chantagemateriaal. En dan heb je ook nog prutsers die data op USB-sticks zetten en dan verliezen. Tegen criminelen en debielen is maar een remedie: Geen gegevens vergaren. En daarmee is niets verloren, want terroristen pak je er toch niet met klantgegevens.

De film staat ook op youtube (via) en als m4v download.
[Bron: http://retecool.com,
Xs4all's Privacy Matters.]

Winkler Prins stopt papieren editie

Gepost door erik op - 08:59 0 reacties

Winkler Prins stopt papieren editie

Er zal voorlopig geen encyclopedieverkoper meer aan je deur komen. De papieren editie van de Winkler Prins, de enige nog overgebleven Nederlandstalige encyclopedie, verdwijnt.
De 10e druk had eind dit jaar moeten uitkomen, maar de Winkler Prins is van de troon gestoten door gratis internetbronnen als Wikipedia.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Winkler Prins stopt papieren editie.]

2 december 2008

De Toppers en hun Eurovisie lied

Gepost door erik op 2 december 2008 - 20:20 0 reacties
Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.

Online netwerken populair bij cybercriminelen

Gepost door erik op - 20:19 0 reacties

Online netwerken populair bij cybercriminelen

Online netwerken als Hyves, MySpace, LinkedIn en Facebook winnen nog steeds aan populariteit. Maar niet alleen het aantal gebruikers groeit, ook steeds vaker zijn ze het doelwit van cybercriminelen.

Deze hebben uiteenlopende doelen: van het besmetten van computers met virussen tot het versturen van spam en phishingmails en het achterhalen van persoonlijke informatie. Netwerksites maken het hen vaak gemakkelijk: door de onderverdeling in gemeenschappen kunnen spammers bijvoorbeeld doelgerichte mails versturen.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Online netwerken populair bij cybercriminelen.]

Unieke opname: Florence Nightingale

Gepost door erik op - 20:16 0 reacties


Florence Nightingale is wereldberoemd. Deze verpleegster uit Londen uit de 20e eeuw was de uitvindster van de moderne verpleegkunde. Heeft zichzelf alle skillz van het verplegen bij gebracht in de praktijk en deed goed werken tijdens de gruwelijke Krimoorlog. Ze zette zich altijd in voor de gewonden van deze wereld. Dat deed ze bijvoorbeeld door haar stem in te spreken op een phonografische wax cilinder in 1890. Deze opname is later gebruikt tijdens de British Empire Cancer Campaign tegen kanker en op grammafoon gezet om geld op te halen voor het goede doel. Deze opname is nu op YouTube opgedoken en dus eren wij op PlaneetHS vandaag de moeder aller verpleegsters met haar eigen stem en uitspraken: Florence Nightingale. Je luistert naar een stem die al 118 jaar oud is en behoort tot een historische grootheid. Respect dus.
[Bron: http://www.hersenscheet.com/v2/index/,
Unieke opname: Florence Nightingale.]

Nederlandse boeven kijken

Gepost door erik op - 20:13 0 reacties

Het is mogelijk geworden om boeven te kijken. Altijd willen weten of de man die jouw auto gestolen heeft nog vrij rond loopt? Het productiebedrijf Bonovox maakt het mogelijk middels een website. Op boevenvangen.nl kun je kijken welke criminelen op dit moment nog gezocht worden. Help justitie een handje en bekijk crimineel Nederland - inclusief foto en filmmateriaal.
[Bron: http://www.hersenscheet.com/v2/index/,
Nederlandse boeven kijken.]

E-mail effectief bij misdaadbestrijding

Gepost door erik op - 20:11 0 reacties

E-mail effectief tegen misdaadbestrijding

Hoe kunnen we burgers actief betrekken bij het oplossen van misdaden? Met behulp van e-mail, aldus het politiekorps Midden- en West-Brabant. Sinds augustus gebruiken ze de zogenaamde ‘Mail-Alert’, waarmee zij geregistreerde burgers op de hoogte brengen van bijvoorbeeld recente inbraken in woningen in de wijk.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
E-mail effectief tegen misdaadbestrijding.]

De Wereld Draait Door Widget

Gepost door erik op - 19:55 0 reacties

De VARA Nieuwe Media heeft vandaag twee widgets van 'De Wereld Draait Door' en VARA.nl geintroduceerd. Deze internet-toepassingen functioneren als een mini-website en bieden de mogelijkheid om dagelijks op de hoogte te zijn van het laatste VARA- en "De Wereld Draait Door-nieuws".


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
De Wereld Draait Door Widget.]

Een uur per dag kwijt aan e-mail

Gepost door erik op - 19:48 0 reacties

Een uur per dag kwijt aan e-mail

Een werknemer die beschikt over een computer verspilt dagelijks 1 uur van zijn werkdag om mail’s te versturen, beantwoorden en te lezen. Dat schrijft de Britse krant de Sunday Telegraph.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Een uur per dag kwijt aan e-mail.]

'Creditcardfraude potentieel goed voor 4 miljard euro'

Gepost door erik op - 19:48 0 reacties

De ondergrondse interneteconomie zet jaarlijks potentieel miljarden euro om. Het krediet van de te koop aangeboden creditcards overstijgt de 4 miljard euro.
[Bron: http://www.webwereld.nl,
'Creditcardfraude potentieel goed voor 4 miljard euro'.]

Drijgbrief voor de Sint(Ricardo ze vader)

Gepost door erik op - 19:47 0 reacties

Drijgbrief voor de Sint(Ricardo ze vader)

'Halo Sintklaas,
Ik ben heel boos op jou. Ik had nu al 2 weken me schoen gezet en nog niks. '
Bekijk de 'drijgbrief' aan de Sint.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Drijgbrief voor de Sint(Ricardo ze vader).]

Eerste date even opzoeken via Google en Hyves

Gepost door erik op - 19:34 0 reacties

Eerste date even opzoeken via  Google en Hyves

Singles maken veel gebruik van Google en Hyves om hun aanstaande date eens even goed door te lichten. Onder het motto 'weet wie je date' is het opdiepen van achtergrondinformatie over de dame of heer in kwestie eerder regel dan uitzondering. Zo'n 67% van de singles maakt gebruik van Google als speurmiddel, Hyves volgt met 52% als een goede tweede. Zo blijkt uit recent onderzoek van Singlessite.nl.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Eerste date even opzoeken via Google en Hyves.]

Microsoft helpt bij last minute gedichtenstress

Gepost door erik op - 19:33 0 reacties

Microsoft helpt bij last minute gedichtenstress

Uit een onderzoek van bol.com, dat gisteren is gepubliceerd, blijkt dat 40% van de Nederlanders het benauwd krijgt bij het idee dat zij gedichten moeten schrijven. Maar gelukkig is de rijmende zoekmachine weer online. Deze is beschikbaar via de feestdagenspecial van MSN.nl. Wanneer je het woord ‘rijm’ in de zoekbalk invult, gevolgd door het betreffende woord waar je op wilt rijmen, vind je als eerste zoekresultaat een hele reeks rijmwoorden.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Microsoft helpt bij last minute gedichtenstress.]

Gratis antivirusprogramma van Microsoft

Gepost door erik op - 19:31 0 reacties

Gratis antivirusprogramma van Microsoft

In het tweede deel van volgend jaar brengt Microsoft een gratis antivirus en -malware programma uit. Dit product onderscheidt zich volgens Microsoft van andere antivirussoftware doordat het efficiënt omgaat met de systeemresources, waardoor het programma ook zal kunnen draaien bij trage internetverbindingen en op minder krachtige systemen.


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
Gratis antivirusprogramma van Microsoft.]

ING gaat concurrentie aan met Google

Gepost door erik op - 19:29 0 reacties

ING gaat concurrentie aan met Google

ING wil de concurrentie aangaan met partijen als Google, maar dan op de mobiele telefoon.
"Degene die de meeste klantinformatie heeft, heeft de meeste macht." Aldus marketingdirecteur Diederick van Thiel van ING. Banken kunnen steeds minder winst halen uit traditionele activiteiten en moeten daarom ook op andere manieren geld verdienen.
Volgens Van Thiel verzamelt Google een schat aan informatie over het zoekgedrag van mensen op internet. Deze informatie kan worden ingezet bij het leveren van persoonlijke diensten aan gebruikers.
Het aantal contactmomenten tussen een klant en de bank is volgens van Thiel de afgelopen jaren dankzij internet vervijfvoudigd.
Het bankconcern wil deze informatie inzetten om klanten persoonlijker te gaan benaderen. Op internet kan ING het volgens Van Thiel niet meer winnen van de Googles en de Microsofts, maar de mobiele telefoon is volgens hem nog onontgonnen terrein. "Wij willen hier een wereldspeler in worden."


[Bron: http://www.dutchcowboys.nl/,
ING gaat concurrentie aan met Google.]